V petek, 10. 12. 2021, je v računalniški učilnici potekala debatna delavnica, v kateri so sodelovali mladi debaterji:

  • RAČKE: Tjaša Bohl, Ema Metličar, Anja Fras, Lucija Kodrin, Marina Cehtl
  • TRIO ADIJO: Izak Ušen, Lan Adler, Tjaš Trstenjak
  • MALI RIŽEKI: Jaka Rožman, Miha Jagodič, Teo Letonja

Naši mentorji debaterji Nikita Herzog, Mihael Truntič in Aljaž Jagodič so jih popeljali v zanimivi svet debate s pomočjo debatne trditve PES JE BOLJŠI HIŠNI LJUBLJENČEK KOT MAČKA.

Kdo ve, morebiti pa so te ure navdušile nove debaterje!

Društvo prijateljev mladine Pesnica je ob svetovnem dnevu otroka (20. 11.) podarilo vsem učencem na področju Občine Pesnica obisk pisatelja Primoža Suhodolčana. Na OŠ Pesnica in v podružnični šoli v Pernici smo ga gostili 26. 11. 2021. Njihov namen je bil obdariti vse otroke in hkrati prispevati k uresničevanju vzgojnih in učnih ciljev na neopazen in nevsiljiv način.

Učenci so bili prireditve zelo veseli. Primož Suhodolčan je eden najbolj branih slovenskih mladinskih pisateljev. Njegove knjige so priljubljene, učenci jih poznajo, radi berejo, saj so polne humorja. Njegovi junaki imajo glavo in nos povsod tam, kjer ne bi smeli. Zato so otrokom blizu. Takšen je bil tudi njegov nastop: zanimiv, duhovit, poln smeha in zasnovan tako, da učence privabi v knjižnico po več zgodb.

Hvala Društvu prijateljev mladine Pesnica in gospodu Primožu Suhodolčanu.

Za nami je tudi drugi, zadnji del naše šole v naravi. Kljubovali smo vremenu in spoznavali Strunjan, se kopali v bazenu in praznovali rojstni dan. V petek pa se polni spominov vračamo proti domu.
Učiteljici

Za nami sta 1. in 2. dan šole v naravi. Zraven plavanja smo se sprehodili do Strunjana, malo čez soline, bili pa smo tudi na izletu z ladjico v Piranu.
Sedmošolci

22. septembra pa smo gostili dr. Nino Ano Jäger, doktorico pravnih znanosti.

Predavanje je bilo na temo Učenci s posebnimi potrebami – med pravico, dolžnostjo in odgovornostjo. Na predavanju so se nam pridružili tudi strokovni delavci OŠ Kungota.

Število otrok s posebnimi potrebami narašča in šole se soočamo s številnimi vprašanji, dilemami in težavami na tem izjemno občutljivem področju.

Predavateljica nam je predstavila, razložila in opozorila,  iz svoje bogate prakse, na najpogostejše napake, ki jih šole naredimo in na  s tem povezano poklicno odgovornostjo  zaposlenih na šoli.

Starši si otrokovo korist pogosteje razlagajo drugače kot šola.

Predavateljica nas je opolnomočila na konkretnih primerih iz prakse, predstavila je učinkovite rešitve in najpomembnejše pravne prvine, ki nam lahko zagotavljajo strokovno in avtonomno delovanje na tem izredno zahtevnem področju delovanja z učenci s posebnimi potrebami.

V uvod novega šolskega leta je prišel 31. 8. 2021 v goste predavatelj Marko Juhant. Specialni pedagog, bivši ravnatelj, avtor številnih knjig o vzgoji otrok in še bi lahko naštevali. Predvsem pa je izvor zelo uporabnih nasvetov, saj izhaja iz širokega teoretičnega in praktičnega pedagoškega znanja.

Za strokovne delavce je imel predavanje z naslovom Punce, glavo gor, kot je tudi naslov njegove knjige.

Juhant pravi, da se mora vsak učitelj  sicer zavedati odgovornosti svojega poslanstva, a mora biti tudi ponosen na svoje delo in se ne pustiti pogojevati od raznih zunanjih pritiskov.

O poklicu učitelja je premišljeval na primerih  iz razreda, iz prakse in učiteljski poklic prikazal  takšnega kot je. Poskušal nas je  motivirati s poudarkom na učiteljevih  spretnostih in osebnostnih značilnosti, ki jih učni načrti ne predpisujejo, učenci pa jih želijo –  učitelja, ki jim izkazuje pozornost, učitelja, ki jih sliši, učitelja, ki pred njih postavlja praktične naloge in jih ob njih vodi do teoretičnih spoznanj, učitelja, ki zna v dobro učencev zastaviti meje in jih osmisliti, učitelja, ki z osem minutnim objemom zna potolažiti. Zbornica naj nam, strokovnim delavcem,  postane  šolski inkubator.

Prilagodi izgled strani
Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.