Foto galerijo in dogodke prejšnjih let si lahko ogledate na arhivskih spletnih straneh posameznega šolskega leta: 2020/21, 2021/222022/23

V mesecu juniju obeležujemo dan državnosti in se spominjamo dogodkov, ki so pripeljali do oblikovanja samostojne države Republike Slovenije.

Na šoli gostimo razstavo Vojna za samostojno Slovenijo 1991, ki sta ga pripravila Vojaški muzej Slovenske vojske in Zveza veteranov vojne za Slovenijo. Razstava bo na ogled do 17. 6. 2024 v šolski avli.

Ob tej priložnosti smo na šoli gostili tudi g. Cehnarja, ki je bil pobudnik omenjene razstave.  G. Srečko Cehnar je bil v tem pomembnem zgodovinskem času poveljnik enot TO pri obrambi mejnega prehoda Šentilj med vojno za Slovenijo, danes je upokojeni podpolkovnik SV in predsednik Območnega združenja veteranov VVS občin Kungota, Pesnica in Šentilj. Gospod Cehnar nam je podrobno predstavil dogodke, ki so se zgodili na območju današnjih občin Pesnica in Šentilj in so se vpisali v zgodovino slovenskega osamosvajanja.

Gordana Rubelj

Datum: 6. 6. 2024

Lokacija: Kmetija Eder

Učenci od 1. do 5. razreda smo se preizkusili v orientaciji. Tekmovali smo v osmih skupinah  in  premagovali Škratovo gozdno pot. In naj vam prišepnemo …nismo se izgubili.

V sodelovanju, orientaciji in znanju o naravi so se najbolje  izkazali:

 1. mesto : MARSOVCI
 2. mesto: GOZDNI RAZISKOVALCI
 3. mesto: TELEBAJSKI

V ponedeljek, 3. 6. smo učence, ki so na katerem koli področju uspešno zastopali našo šolo, peljali na izlet v Vzorčno mesto Velenje. Vzorčno mesto Velenje spodbuja radovednost in mladim prek interaktivnih orodij približa sodobno znanost. Skozi igro in raziskovanje so se učenci podali v tri sklope, kjer so bile na preizkušnji dosedanja zavedanja, koncentracija, raziskovanje, kreativnost in empatija. Med drugim so izdelali in izvedli čarovniški trik, se reševali iz sobe pobega, se pogovarjali o čustvih in empatiji … Celoten dan je bil zanimiv, drugačen, poučen in zabaven.

V sredo, 22. 5. 2024, so učenke in učenci Anuška Cekić, Maja Dvoršak, Evelina
Babič Vohar, Nives Skrbinšek, Marisa Gole, Jan Prebil, Nikola Kolman, Sergeja Auguštin, Taja Rop, Filip Škrubej, Živa Stražišnik, Izak Ušen, Julija Rečnik, Tjaša Bohl in Marina Cehtl razvijali kritično mišljenje, pokazali zanimanje za družbene odnose, dvigovali prag tolerance in se urili v kulturi dialoga.
Skozi debato jih je popeljal predavatelj iz Izobraževalnega centra Argument Miha Andrič. Učenci so hudomušnemu, zabavnemu in zanimivemu Mihu z zadovoljstvom prisluhnili in aktivno sodelovali z argumenti za in proti.

Debatirali so o različnih temah:
živalske vrtove bi morali ukiniti in prepovedati, šolske uniforme bi morale biti obvezne, mačke so boljši hišni ljubljenčki kot psi, domače naloge pripomorejo k boljši oceni …
Mentorica Debatnega kluba Tatjana Dvoršak

V sredo, 16. maja 2024, je v tednu VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA v Večnamenski dvorani Toneta Partljiča Pesnica, potekala prireditev z naslovom KULTURNI UTRIP ŠOLE. Prireditve so se otroci vrtca, učiteljice Pesnice in Pernice,  ravnatelj, starši, stari starši, znanci in prijatelji nastopajočih otrok.

Nastopajoči so se predstavili z bogatim kulturnim programom na področju glasbe, petja, plesa, lutkovno- glasbenem ustvarjanju in  otroškem gledališču. Naši najmlajši gledališčniki in lutkarji iz vrtca so žal predstavici odpovedali zaradi bolezni.

Veselimo se že naslednjega druženja in srečanja.

V Pesnici, 21. maj 2024

Mentorica in organizatorka KUŠ-a: Božena Arnejčič

15. 5. 2024 smo učence naj bralce od 1. do 5. razreda peljali na pravljični potep. Naj bralci so učenci, ki so v tem šolskem letu prebrali in pripovedovali 10 ali več književnih del. V spremstvu treh učiteljic in knjižničarke se je potepa udeležilo 50 učencev, 26 iz OŠ Pesnica in 24 iz Podružnične šole Pernica.

Zbrali smo se ob 16. uri pred Podružnično šolo Pernica in se odpravili peš do umetniške domačije Soraj. Pot do tja je trajala približno eno uro ob čudovitem Perniškem jezeru, med cvetočimi travniki in bujnimi drevesi. Na vhodu nas je pričakala in toplo sprejela Manja Jerič. Predstavila nam je umetniško domačijo, umetniška dela svojega očeta in brata ter potek našega posebnega popoldneva. Otroke smo razdelili v dve skupini. Prva skupina je odšla z gospo Sonjo Jerič spoznavat zelišča. Zelišča smo tipali, vonjali in okušali. Ogledali smo si zeliščni vrt in razstavo čarovnic. Preko ograje smo božali in hranili koze. Druga skupina se je ob vodenju gospe Manje prelevila v likovne umetnike in slikala z barvicami, s flumastri in tempera barvami na risalne liste ali z alkoholnimi flumastrom na prozorno folijo, ki so jo zalepili na šipo. Slikali so razgled s kmetije na Perniško jezero z okolico. Pred zamenjavo skupin smo povečerjali. Okrepčali smo se s hot dogi, ki so zadišali tudi domačemu črnemu mucu, ki se je smukal med nogami. Po delavnicah je bil čas za sprostitev, igro in tekanje po velikem travniku, ki je del domačije. Ob mraku smo se usedli v krog okoli ognja, kjer se nam je pridružila čarovnica, s katero smo čarali. Med plesom nam je z metanjem zelišč na ogenj čarala dobro voljo, srečo, zdravje … mi pa smo ji pomagali s čarobnimi besedami.

Pravljični potep smo zaključili v temi s pohodom z lučkami. Do Podružnične šole Pernica smo se vrnili ob 22. uri.

Spremljevalke pravljičnega potepa

Dne 14.05.2024, je potekalo Regijsko srečanje, v Večnamenski dvorani Toneta Partljiča v Pesnici. Predstavilo se je devet šol z odličnimi predstavami.

Gledališčniki Čveka čvek so se predstavili s predstavo Toneta Partljiča, Hotel sem prijeti sonce, Slišal sem, kako trava raste. Predstavo so gledališčniki, učenci 4.arazreda in učenka 5.a razreda odlično odigrali. Republiškemu selektorju Blažu Virantu je bilo še posebej všeč, da smo izbrali delo Pesničana Toneta Partljiča.  Gospod Tone Partljič je že nekajkrat obiskal našo šolo, zato ga učenci dobro poznajo, še posebej pa po njegovih delih.

Nestrpno pričakujemo selektorjevo odločitev in po tiho upamo, da se uvrstimo na državno predstavitev otroških gledališč. Poglejte si nekaj utrinkov z naše predstave, vsekakor pa vam toplo priporočamo, da si jo ogledate v živo na odru.

Mentorica Dramskega krožka Čveka čvek: Božena Arnejčič

Plesalci plesnega krožka so pod mentorstvom učiteljice Jasne Gosak nastopali v sodelovanju z lutkovnim krožkom pod mentorstvom Tadeje Vraber na območnem srečanju lutkovnih skupin v Pernici in na regijskem srečanju lutkovnih skupin v SNG Maribor. Predstavo so odigrali tudi pred domačim občinstvom v dvorani v Pesnici, kjer je predstava Žirafa Cveta požela bučni aplavz. Zahvaljujemo se vsem gledalcem tudi za spremljanje predstave s ploskanjem, ki se je zlilo z utripom in bobni nastopajočih. Vsi skupaj smo pričarali čudovito vzdušje v dvorani.

Nastopajoči

 • lutkarji: Anuška Cekić, Nikola Kolman, Tiana Celcer, Hanna Haferlbauer, Filip Škrubej, Zoja Sajko, Tinkara Zorec, Saša Korevec
 • plesalci: Pia Ančev, Zala Dajčman, David Marić, Minka Roze, Vita Sedej, Jaka Grubenšek

Vir: https://www.youtube.com/@jskdpesnica

Gledališka skupina drama Krteki se je s priredbo Županove Micke, tj. s Predsednikovo Micko, več kot odlično predstavila na Območnem srečanju otroških gledaliških skupin v Šentilju. S svojo igrivostjo in sproščenostjo so nasmejale gledalce in požele velik aplavz. Iskrene čestitke!

Mentorica mag. Gordana Rodinger

Na srečanju osnovnošolskih gledaliških skupin Z odra na oder, ki ga vsako leto priredijo na osnovni šoli Leona Štuklja Maribor, se je tudi letos zbralo veliko mladih gledališčnikov od blizu in daleč. Na odru sta se predstavili dve šoli iz Srbije. Veseli nas, da srečanje Z odra na oder ni tekmovalnega značaja, ampak je namenjeno poglabljanju znanja o gledališki kulturi, igri in prvinah gledališke umetnosti nasploh. Sodelovali smo z dvema predstavama z naslovom ZIZEK in UKRADENI PRSTANI. Prva je priredba črtic Toneta Partljiča, Hotel sem prijeti sonce in Slišal sem, kako trava raste. Predstava Ukradeni prstani je nadaljevanje lanske igre Mamma Mia, le da so jo učenci napisali sami. Govori o iskanju ukradenih prstanov in nalogah, ki jih morajo narediti, če želijo poročne prstane dobiti nazaj. Obe predstavi si boste lahko ogledali na Srečanju otroških gledaliških predstav Kulturnem domu Šentilj v Šentilju, 12. 04. 2024 in na prireditvi KUŠ v OŠ Pesnica.

mentorica Božena Arnejčič

Posnetki predstav z našega 27. srečanja Z odra na oder:

22. marca 2024 smo izvedli tehniški dan v obliki čistilne akcije. Potekala je v dogovoru s krajevnima skupnostima v Pesnici in Pernici ter z Občino Pesnica. Naredili smo načrt čiščenja in se dogovorili o poteh čiščenja. Občina nam je priskrbela zaščitne rokavice in vreče za smeti ter poskrbela za odvoz napolnjenih vreč, ki smo jih pustili ob poteh.

Zjutraj smo zbrali v učilnicah, se pogovorili o namenu čiščenja in skrbi za čisto okolje. Nato smo se okrepčali z malico, si razdelili zaščitne rokavice in vreče za smeti ter se odpravili po začrtanih poteh. Učenci od 1. do 5. razreda matične šole in podružnice so čistili okoli obeh šol, igrišč in v centru obeh vasi, učenci od 6. do 9. razreda so se odpravili v štiri smeri: po Pesnici mimo konjeniškega kluba do Sadjarskega centra, v Spodnje Dobrenje, proti Pesniškem Dvoru in v Gačnik. Z akcijo smo zaključili okrog 12.30. Učenci vrtnarskega krožka so pod vodstvom mentorice uredili šolski vrt.

Menimo, da je čistilna akcija uspela. Bili smo pridni, potrudili smo se za čim večji prispevek za čisto okolico. Ponosni in veseli smo, da lahko tudi mi prispevamo k boljši kvaliteti življenja občanov in lepšemu kraju bivanja.

Zapisali Jasna Bačani, Marjeta Colnarič in Lea Vernik

Leta 1999 je UNESCO prvič razglasil Svetovni dan poezije. Letos smo na naši šoli na ta dan razvijali veščine branja, javnega nastopanja, razumevanja in strpnosti med posamezniki, spodbujali kritično mišljenje in se ob poslušanju deklamacij in recitacij poezije učili spoštovati drugačnost.

Na druženje s poezijo so nas povabili učenci od 1. do 9. razreda, šolski radio je ponesel njihovo jezikovno raznolikost po vseh učilnicah in vsi smo prisluhnili pesmim, ki so jih naši ustvarjalni učenci ponesli med nas.

Zahvaljujemo se jim za prijetne druženje, obljubili so, da bo to srečanje postalo tradicionalno.

Tatjana Dvoršak

V soboto, 16. 3. 2024, smo na OŠ Pesnica gostili državno stopnjo selekcijskega tekmovanja s področja slovenščine za Cankarjevo priznanje v šolskem letu 2023/2024. Krovna tema letošnjega tekmovanja je bila NEVIDNI SVETOVI.

Tekmovali so 103 učenci in dijaki, ki so jih spremljali učitelji mentorji. Za tekmovalce in njihove mentorje smo pripravili kratek kulturni program in nato se je začelo tekmovanje. Vsi delavci šole smo se potrudili, da je ta dan tekmovalcem in mentorjem ostal v lepem spominu.

Mihaela Fike, organizatorica

Vlada Republike Slovenije je leto 2024 razglasila za leto generala Rudolfa Maistra, saj zaznamujemo 150. obletnico rojstva in 90. obletnico smrti generala in pesnika Rudolfa Maistra – Vojanova, ki je s svojimi borci za severno mejo najbolj zaslužen, da je Maribor ostal slovenski in ima pomembno vlogo v kolektivni zavesti Slovencev.

Spomin nanj smo obeležili s pripravo razstave, ki je na ogled v avli šole. A še pred pripravo razstave so se nadarjeni učenci in učenci, ki so pokazali zanimanje, odpravili v ponedeljek, 11. 3. 2024, v muzej NO Maribor. Sprejel jih je kustos pedagog, Uroš Dokl, ki je učencem med sprehodom po muzeju najprej predstavil, na kaj morajo biti pozorni pri pripravi razstave. Ogled razstav in dobrodošlih nasvetov se je končal pri stalni razstavi »Na desni ga, na levi ni – pred nami svetli cilj leži«, kjer so učenci izvedeli več o generalu Rudolfu Maistru in o boju za slovensko severno mejo na Štajerskem in vzhodnem Koroškem. Sledil je sprehod po Maistrovi poti v Mariboru in predstavitev pomembnejših točk v mestu (Maistrov spomenik, pošta na Slomškovem trgu, Glavni trg, Narodni dom).

Učenci so se polni idej in novega znanja vrnili v šolo, kjer so po kosilu pričeli z delom in pripravili zanimivo razstavo Po Maistrovi poti.

Mentorici: Gordana Rubelj in Mihaela Fike

Geslo letošnjega svetovnega dne glasnega branja, ki ga zaznamujemo 7. 2., je bilo BERI GLASNO, SPREMENI SVET. Ta dan opominja na čar glasnega branja in poslušanja. Pod okriljem organizacije LitWorld spodbuja bralno kulturo, poudarja pomen poslušanja, govorjenja in pripovedovanja zgodb. Svetovni dan glasnega branja se zaznamuje od leta 2007.

Ta dan smo obeležili tudi na OŠ Pesnica, pridružili so se pogumni bralci od 1. do 9. razreda ter brali poezijo.

Organizatorici mag. Gordana Rodinger in Tatjana Dvoršak

Na OŠ Pesnica so učenci od 1. do 9. razreda  v tem tednu dokazovali, kako pomembno je pisanje z roko. Razvijali so fino motorično spretnost, pisali osebna mnenja in izražali naklonjenost in spoštovanje do lepe pisave in do tistega, ki bo naše zapise bral.

Ob koncu projekta smo se strinjali vsi: “Radi pišemo z roko!”

Zapisala Tatjana Dvoršak

– bilo nas je zelo veliko
– bili smo dobre volje
– bilo je mrzlo
– bilo je temno
– bilo je zanimivo in zabavno

15. 12. 2023 smo na OŠ Pesnica gostili vrhunskega športnika Simona Marčiča, rojenega nedaleč stran v Limbušu. Simon. Svojo zanimivo pot od osnovne šole do udeležbe na najtežjem reliju na svetu, Dakarju,  je predstavil učencem od 7. do 9. razreda

Osnovno šolo je končal na Tabor 1 in bil aktivni najstnik, ki se je ukvarjal s sabljanjem ter različnimi športi, kot so BMX in gorsko kolesarjenje. Po končanem študiju strojništva se je posvetil motošportu.

Pot od kolesarja do udeleženca enduro dirk je bila dolga, a strast do hitrosti ga je pripeljala do relija Dakar.

Dakar, ki se od leta 2020 odvija v Saudski Arabiji, je ena največjih vzdržljivostnih preizkušenj na svetu. Letos je dosegel deveti nastop, kljub težavam pa je končal na šestem mestu v razredu Original.

Na vprašanje, ali je vztrajnost recept za uspeh, je odgovoril pritrdilno. Kljub težkim trenutkom in nesrečam se vedno vrne k dirkanju.

Simon je poleg športne kariere bil do nedavnega tudi predavatelj na Fakulteti za energetiko. S svojo strastjo do motorjev in trdim delom je postal vzornik, ki dokazuje, da se s trudom in strastjo lahko dosežejo veliki cilji.

Spremljamo ga lahko na njegovem Youtube kanalu.

Sedaj so v polnem teku priprave na Dakar 2024. To bo njegov deseti zaporedni nastop v kategoriji brez ekipe, kar ni uspelo še nikomur v zgodovini Dakarja.

Pravi, da so ključ do uspeha sledenje svojim sanjam, trud in vztrajnost.

Želimo mu veliko uspeha na desetem reliju Dakar in še mnogo vznemirljivih voženj.

Tudi letos smo v obeh šolah ustvarjali in praznovali v duhu decembra. Na tradicionalne božično-novoletne delavnice smo tako kot vsa leta doslej povabili starše in stare starše. Učenci so lahko povabili tudi svoje prijatelje. Med obiskovalci delavnic se vsako leto pojavijo tudi naši bivši učenci.

To leto smo izdelovali voščilnice, namizne dekoracije iz naravnega materiala, svečnike, snežake, jelenčke, snežne krogle, obeske iz slanega testa, sestavljanke, kopalno sol. Slikali smo na steklo in bombažne vrečke, pletli zapestnice. Dogajanje sta nam obogatili članici društva Spretni prsti podeželja z delavnico kvačkanja in izdelovanja obeskov. V telovadnici smo se zabavali s športnimi igrami, uživali v prazničnem kinu ter improvizirali v mini gledališču.

Postavili smo tržnico s sadjem in z izdelki varovancev Doma starejših Idila in učencev vrtnarskega krožka.

Za izvedbo kulinaričnega dela dogajanja je z donacijo peciva pomagalo podjetje Žito. Jabolka sta donirali Zadruga Dobrina in podjetje Geaprodukt. Hvala!

Zahvala še vsem obiskovalcem za dobro voljo in dobrodelnost.

S prostovoljnimi prispevki obiskovalcev bomo ponovno obogatili šolsko knjižnico.

Dan smo zaključili v prijetnem vzdušju z dobrimi občutki. Učenci so dejali, da jim je ta naša tradicija všeč in izrazili željo, da bi se takšen dogodek ponovil večkrat v letu.

Organizatorice delavnic: Jasna Bačani, Marjeta Colnarič, Simona Knehtl

V soboto, 25. 11. 2023, je na Osnovni šoli Šentilj potekala Sobotna šola za nadarjene učence. Organizirane so bile raznovrstne delavnice na različne teme, med katerimi so lahko učenci izbirali in aktivno sodelovali v njih. Področja, ki so jih delavnice zajemale, so bila vse od risanja na delavnici “Fraktalna risba”, preizkušanja, kakšne zvoke lahko dobima s pomočjo lastnega telesa na delavnici “Telo postane tolkalo”, do delavnice “Imeperializem in aktualna krizna žarišča”, ki je učencem približala trenutne razmere v določenih delih sveta. Tisti, ki jih zanimajo kemija, fizika in eksperimentiranje, so lahko več o tem izvedeli na delavnici “Raziskujem snovne in energijske spremembe”, delavnica “Giro d`Italia”; je otrokom približala zanimiva dejstva o Italiji, prav tako pa so se učenci lahko preizkusili v pripravi in poskušanju italijanskih tradicionalnih prigrizkov. Delavnica “Kdo sploh sem?” je učencem skozi ustvarjanje in samorefleksijo omogočila pregled nad dosedanjimi dosežki, trenutnimi željami, cilji in pričakovanji.

Na Sobotni šoli se nas je skupaj družilo 6 učiteljev ter nekaj več kot 50 učencev iz OŠ Jakobski dol, OŠ Jarenina, OŠ Kungota, OŠ Pesnica pri Mariboru, OŠ Sladki vrh ter OŠ Šentilj. Dan smo zraven izvedbe delavnic namenili tudi spoznavanju, izmenjavi mnenj, vtisov in izkušenj ter tako okrepili šolski teden z zanimivim, pestrim in dinamičnim sobotnim dopoldnevom.

Meta Hunjet

Ob Svetovnem dnevu otrok, 20. novembra 2023, je Društvo prijateljev mladine Pesnica organiziralo obisk Nika Škrleca, človeka mnogih talentov. Podružnico v Pernici je obiskal prav na praznik otrok, OŠ Pesnica pa nekoliko kasneje – 23. novembra 2023.

Nik Škrlec je priznan igralec in voditelj televizijskih oddaj za mlade. Poznamo ga iz mladinskih oddaj Male sive celice in Sobotni krompir.

Je človek, ki se ne boji izzivov in pravi, da rad premika meje. Naučil se je raznovrstnih cirkuških veščin, vključno z bruhanjem ognja. Njegovi prispevki na YouTube kanalu nas popeljejo v svet potapljanja na vdih, sestavljanja rubikove kocke in drugih zanimivih podvigov.

S svojim pristopom je motiviral učence, jih spodbudil k postopnemu učenju in razvoju lastnih potencialov. Njegova zgodba o osvajanju naslova državnega prvaka v pomnenju decimalk števila PI ter urjenje leve roke za pisanje, vse v prid razvoju možganov, kaže na njegovo predanost in željo po nenehnem napredku.

Nik Škrlec je navdihujoča osebnost, ki svoje znanje in spretnosti prenaša na mlade. Učencem je predstavil tehnike učenje pomnenja z asociacijami, metodo verige, sam pa uporablja kompleksnejšo tehniko pomnenja – palačo spomina.

Njegov nastop je bil pravo doživetje, popestreno z rubikovo kocko, žongliranjem in celo veščino zavezovanja vezalk z eno roko.

Opomnil nas je, da je vsak dosežek rezultat korakov, ki jih naredimo postopoma, in da lahko s trdim delom ter vajo veliko dosežemo.

Učenci so bili navdušeni nad obiskom Nika Škrleca. Njegova zgodba in nasveti so jih spodbudili, da se lotijo novih izzivov in razvijajo svoje potenciale.

Iskrena hvala Društvu prijateljev mladine Pesnica za organizacijo tega izjemnega dogodka.

Nadarjeni in uspešni učenci OŠ Pesnica smo se v petek, 16. 11. 2023, v zgodnjih jutranjih urah podali na pot v Ljubljano. Po postanku na poti smo sicer iz sonca prišli v meglo, vendar nas to ni oviralo, da smo se sprehodili po naši prestolnici in si ogledali NUK, SAZU, Opero in balet, Mestno hišo, Robbov vodnjak, Prešernov spomenik itn. Ob 10. smo bili naročeni v Narodnem muzeju, kjer smo imeli voden ogled po razstavi z naslovom Spomin Slovenije − Slovenska nacionalna lista UNESCO Spomin sveta. Tako smo imeli priložnost videti deset pomembnih originalnih dokumentov:

 • Serijo listin grofov Celjskih, 1262–1456,
 • Korespondenco Primoža Trubarja in drugih protestantskih piscev, 2. polovica 16. stoletja,
 • Ptujski mestni statut, 1513,
 • Stiški rokopis, okoli leta 1428,
 • Prešernovo zapuščino, prva polovica 19. stoletja,
 • Knjižnico Frančiškanskega samostana Novo mesto, 1469–1800,
 • Biblijo Jurija Dalmatina, 1584,
 • Pietro Coppo, Piranski kodeks De summa totius orbis, 1524–1526,
 • Herbarijsko knjiga Janeza Krstnika Flysserja, 1696,
 • Taboriščni tarok Borisa Kobeta, 1945.

Razstava je bila na ogled samo mesec dni, zato smo še toliko bolj veseli, da smo si vse to lahko ogledali v živo. Domov smo se vrnili z novim znanjem in nepozabnimi spomini.

učiteljici Gordana Rubelj in Gordana Rodinger

Lončarske likovne kolonije, izvedene v petek, 6. 10. 2023, se je udeležilo 16 učencev od 7. do 9. razreda željnih pridobiti izkušnje na področju lončarjenja.

Likovna kolonija je bila namenjena temi »Redka in dragocena znanja, spretnosti in veščine« Tedna kulturne dediščine in Dnevov evropske kulturne dediščine 2023. Osredotočili smo se na nesnovno kulturno dediščino, ki vključuje tradicionalne obrti in gospodarske veščine ter znanja.

Obiskali smo Lončarski center Maribor in se po vodstvom Suzane Rajh preizkusili na lončarskem vretenu in v prostoročnem oblikovanju gline. Vsak učenec je izdelal najmanj dva uporabna izdelka iz gline in ju poslikal z engobami. Sledilo je sušenje in glaziranje izdelkov.

Nastala lončenina je bil do konca novembra razstavljena v avli OŠ Pesnica.

Tadeja Vraber

V sredo, 4. 10. 2023 smo na OŠ Pesnica in Podružnici Pernica v goste povabili stare starše učencev 1. in 2. razreda. Po poslušani pravljici Hojla, miška, so sledile delavnice, kjer so otroci skupaj za babicami in dedki oblikovali ježke. Bilo je prijetno vzdušje.

Ob dnevu učiteljev so učenci napisali lepe in prijazne misli v podporo vsem učiteljicam in učiteljem.

Tatjana Dvoršak

V sredo, 20. 9. 2023, so se učenci od 1. do 5. razreda odpravili na pohod na Žavcarjev vrh. Opremljeni kot pravi planinci so se podali po poti skozi gozd in po dobri uri in pol hoje prispeli na cilj. Juhu!

V okviru projekta BEREMO SKUPAJ so člani Bralnega kluba Nikola Kolman, Jan Prebil, Brina Trampuš, Lavra Kodrin, Klara Fluher, Julija Rečnik in Ema Pokorni prebirali zanimive zgodbe učencem od 1. do 5. razreda. Učenci so bralce takoj sprejeli, jih z zanimanjem poslušali, sledili njihovim navodilom ter ustvarjalno zaključili uro.

Kljub tremi smo bili vsi zadovoljni, zahvaljujemo se učiteljicam razrednega pouka za sodelovanje in pomoč. Poglejte si še utrinke dogodka!

Se vidimo naslednji mesec!

Člani Bralnega kluba

V ponedeljek, 25. 9. 2023, so se učenci 6. do 9. razreda pod vodstvom Modre delavnice poglobili v svet robotike in umetne inteligence. Skozi različne delavnice so ustvarjali, programirali in raziskovali vlogo tehnologije v prihodnosti. Učenci so izdelali robotske roke, sestavljali robote iz lego kock in spoznali osnove umetne inteligence. Tehniški dan je učencem prinesel veliko znanja o sodobni tehnologiji in jih spodbudil k razmišljanju o vlogi robotov in umetne inteligence v prihodnosti.

V petek, 22. 9. 2023, so se učenci, ki radi berejo, pišejo in poustvarjajo, z avtobusom podali do Goričkih iž. Pod mentorstvom učiteljic Tatjane, Jasne in Gordane so v prekrasnem ambientu in prelepi naravi poustvarjali in pisali svoje ljubezensko pismo zemlji ali se poskušali kot pesniki.

Ob 18.00 se nam je pridružil veliki literat, pesnik, pisatelj, Feri Lainšček. V prijetnem okolju kozolca sta Tonja in Brina od njega izvedeli mnogo stvari, med drugim tudi, zakaj se ne piše po naročilu in kaj sta mu kot popotnico življenja dala oče in mama. Pogovorno obarvani večer je s pesmijo obogatila družina Herzog.

Učiteljice Tatjana Dvoršak, Jasna Bačani in Gordana Rodinger

Prilagodi izgled strani
Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.