Foto galerijo in dogodke prejšnjih let si lahko ogledate na arhivskih spletnih straneh posameznega šolskega leta: 2020/21, 2021/222022/23

Geslo letošnjega svetovnega dne glasnega branja, ki ga zaznamujemo 7. 2., je bilo BERI GLASNO, SPREMENI SVET. Ta dan opominja na čar glasnega branja in poslušanja. Pod okriljem organizacije LitWorld spodbuja bralno kulturo, poudarja pomen poslušanja, govorjenja in pripovedovanja zgodb. Svetovni dan glasnega branja se zaznamuje od leta 2007.

Ta dan smo obeležili tudi na OŠ Pesnica, pridružili so se pogumni bralci od 1. do 9. razreda ter brali poezijo.

Organizatorici mag. Gordana Rodinger in Tatjana Dvoršak

Na OŠ Pesnica so učenci od 1. do 9. razreda  v tem tednu dokazovali, kako pomembno je pisanje z roko. Razvijali so fino motorično spretnost, pisali osebna mnenja in izražali naklonjenost in spoštovanje do lepe pisave in do tistega, ki bo naše zapise bral.

Ob koncu projekta smo se strinjali vsi: “Radi pišemo z roko!”

Zapisala Tatjana Dvoršak

– bilo nas je zelo veliko
– bili smo dobre volje
– bilo je mrzlo
– bilo je temno
– bilo je zanimivo in zabavno

15. 12. 2023 smo na OŠ Pesnica gostili vrhunskega športnika Simona Marčiča, rojenega nedaleč stran v Limbušu. Simon. Svojo zanimivo pot od osnovne šole do udeležbe na najtežjem reliju na svetu, Dakarju,  je predstavil učencem od 7. do 9. razreda

Osnovno šolo je končal na Tabor 1 in bil aktivni najstnik, ki se je ukvarjal s sabljanjem ter različnimi športi, kot so BMX in gorsko kolesarjenje. Po končanem študiju strojništva se je posvetil motošportu.

Pot od kolesarja do udeleženca enduro dirk je bila dolga, a strast do hitrosti ga je pripeljala do relija Dakar.

Dakar, ki se od leta 2020 odvija v Saudski Arabiji, je ena največjih vzdržljivostnih preizkušenj na svetu. Letos je dosegel deveti nastop, kljub težavam pa je končal na šestem mestu v razredu Original.

Na vprašanje, ali je vztrajnost recept za uspeh, je odgovoril pritrdilno. Kljub težkim trenutkom in nesrečam se vedno vrne k dirkanju.

Simon je poleg športne kariere bil do nedavnega tudi predavatelj na Fakulteti za energetiko. S svojo strastjo do motorjev in trdim delom je postal vzornik, ki dokazuje, da se s trudom in strastjo lahko dosežejo veliki cilji.

Spremljamo ga lahko na njegovem Youtube kanalu.

Sedaj so v polnem teku priprave na Dakar 2024. To bo njegov deseti zaporedni nastop v kategoriji brez ekipe, kar ni uspelo še nikomur v zgodovini Dakarja.

Pravi, da so ključ do uspeha sledenje svojim sanjam, trud in vztrajnost.

Želimo mu veliko uspeha na desetem reliju Dakar in še mnogo vznemirljivih voženj.

Tudi letos smo v obeh šolah ustvarjali in praznovali v duhu decembra. Na tradicionalne božično-novoletne delavnice smo tako kot vsa leta doslej povabili starše in stare starše. Učenci so lahko povabili tudi svoje prijatelje. Med obiskovalci delavnic se vsako leto pojavijo tudi naši bivši učenci.

To leto smo izdelovali voščilnice, namizne dekoracije iz naravnega materiala, svečnike, snežake, jelenčke, snežne krogle, obeske iz slanega testa, sestavljanke, kopalno sol. Slikali smo na steklo in bombažne vrečke, pletli zapestnice. Dogajanje sta nam obogatili članici društva Spretni prsti podeželja z delavnico kvačkanja in izdelovanja obeskov. V telovadnici smo se zabavali s športnimi igrami, uživali v prazničnem kinu ter improvizirali v mini gledališču.

Postavili smo tržnico s sadjem in z izdelki varovancev Doma starejših Idila in učencev vrtnarskega krožka.

Za izvedbo kulinaričnega dela dogajanja je z donacijo peciva pomagalo podjetje Žito. Jabolka sta donirali Zadruga Dobrina in podjetje Geaprodukt. Hvala!

Zahvala še vsem obiskovalcem za dobro voljo in dobrodelnost.

S prostovoljnimi prispevki obiskovalcev bomo ponovno obogatili šolsko knjižnico.

Dan smo zaključili v prijetnem vzdušju z dobrimi občutki. Učenci so dejali, da jim je ta naša tradicija všeč in izrazili željo, da bi se takšen dogodek ponovil večkrat v letu.

Organizatorice delavnic: Jasna Bačani, Marjeta Colnarič, Simona Knehtl

V soboto, 25. 11. 2023, je na Osnovni šoli Šentilj potekala Sobotna šola za nadarjene učence. Organizirane so bile raznovrstne delavnice na različne teme, med katerimi so lahko učenci izbirali in aktivno sodelovali v njih. Področja, ki so jih delavnice zajemale, so bila vse od risanja na delavnici “Fraktalna risba”, preizkušanja, kakšne zvoke lahko dobima s pomočjo lastnega telesa na delavnici “Telo postane tolkalo”, do delavnice “Imeperializem in aktualna krizna žarišča”, ki je učencem približala trenutne razmere v določenih delih sveta. Tisti, ki jih zanimajo kemija, fizika in eksperimentiranje, so lahko več o tem izvedeli na delavnici “Raziskujem snovne in energijske spremembe”, delavnica “Giro d`Italia”; je otrokom približala zanimiva dejstva o Italiji, prav tako pa so se učenci lahko preizkusili v pripravi in poskušanju italijanskih tradicionalnih prigrizkov. Delavnica “Kdo sploh sem?” je učencem skozi ustvarjanje in samorefleksijo omogočila pregled nad dosedanjimi dosežki, trenutnimi željami, cilji in pričakovanji.

Na Sobotni šoli se nas je skupaj družilo 6 učiteljev ter nekaj več kot 50 učencev iz OŠ Jakobski dol, OŠ Jarenina, OŠ Kungota, OŠ Pesnica pri Mariboru, OŠ Sladki vrh ter OŠ Šentilj. Dan smo zraven izvedbe delavnic namenili tudi spoznavanju, izmenjavi mnenj, vtisov in izkušenj ter tako okrepili šolski teden z zanimivim, pestrim in dinamičnim sobotnim dopoldnevom.

Meta Hunjet

Ob Svetovnem dnevu otrok, 20. novembra 2023, je Društvo prijateljev mladine Pesnica organiziralo obisk Nika Škrleca, človeka mnogih talentov. Podružnico v Pernici je obiskal prav na praznik otrok, OŠ Pesnica pa nekoliko kasneje – 23. novembra 2023.

Nik Škrlec je priznan igralec in voditelj televizijskih oddaj za mlade. Poznamo ga iz mladinskih oddaj Male sive celice in Sobotni krompir.

Je človek, ki se ne boji izzivov in pravi, da rad premika meje. Naučil se je raznovrstnih cirkuških veščin, vključno z bruhanjem ognja. Njegovi prispevki na YouTube kanalu nas popeljejo v svet potapljanja na vdih, sestavljanja rubikove kocke in drugih zanimivih podvigov.

S svojim pristopom je motiviral učence, jih spodbudil k postopnemu učenju in razvoju lastnih potencialov. Njegova zgodba o osvajanju naslova državnega prvaka v pomnenju decimalk števila PI ter urjenje leve roke za pisanje, vse v prid razvoju možganov, kaže na njegovo predanost in željo po nenehnem napredku.

Nik Škrlec je navdihujoča osebnost, ki svoje znanje in spretnosti prenaša na mlade. Učencem je predstavil tehnike učenje pomnenja z asociacijami, metodo verige, sam pa uporablja kompleksnejšo tehniko pomnenja – palačo spomina.

Njegov nastop je bil pravo doživetje, popestreno z rubikovo kocko, žongliranjem in celo veščino zavezovanja vezalk z eno roko.

Opomnil nas je, da je vsak dosežek rezultat korakov, ki jih naredimo postopoma, in da lahko s trdim delom ter vajo veliko dosežemo.

Učenci so bili navdušeni nad obiskom Nika Škrleca. Njegova zgodba in nasveti so jih spodbudili, da se lotijo novih izzivov in razvijajo svoje potenciale.

Iskrena hvala Društvu prijateljev mladine Pesnica za organizacijo tega izjemnega dogodka.

Nadarjeni in uspešni učenci OŠ Pesnica smo se v petek, 16. 11. 2023, v zgodnjih jutranjih urah podali na pot v Ljubljano. Po postanku na poti smo sicer iz sonca prišli v meglo, vendar nas to ni oviralo, da smo se sprehodili po naši prestolnici in si ogledali NUK, SAZU, Opero in balet, Mestno hišo, Robbov vodnjak, Prešernov spomenik itn. Ob 10. smo bili naročeni v Narodnem muzeju, kjer smo imeli voden ogled po razstavi z naslovom Spomin Slovenije − Slovenska nacionalna lista UNESCO Spomin sveta. Tako smo imeli priložnost videti deset pomembnih originalnih dokumentov:

  • Serijo listin grofov Celjskih, 1262–1456,
  • Korespondenco Primoža Trubarja in drugih protestantskih piscev, 2. polovica 16. stoletja,
  • Ptujski mestni statut, 1513,
  • Stiški rokopis, okoli leta 1428,
  • Prešernovo zapuščino, prva polovica 19. stoletja,
  • Knjižnico Frančiškanskega samostana Novo mesto, 1469–1800,
  • Biblijo Jurija Dalmatina, 1584,
  • Pietro Coppo, Piranski kodeks De summa totius orbis, 1524–1526,
  • Herbarijsko knjiga Janeza Krstnika Flysserja, 1696,
  • Taboriščni tarok Borisa Kobeta, 1945.

Razstava je bila na ogled samo mesec dni, zato smo še toliko bolj veseli, da smo si vse to lahko ogledali v živo. Domov smo se vrnili z novim znanjem in nepozabnimi spomini.

učiteljici Gordana Rubelj in Gordana Rodinger

Lončarske likovne kolonije, izvedene v petek, 6. 10. 2023, se je udeležilo 16 učencev od 7. do 9. razreda željnih pridobiti izkušnje na področju lončarjenja.

Likovna kolonija je bila namenjena temi »Redka in dragocena znanja, spretnosti in veščine« Tedna kulturne dediščine in Dnevov evropske kulturne dediščine 2023. Osredotočili smo se na nesnovno kulturno dediščino, ki vključuje tradicionalne obrti in gospodarske veščine ter znanja.

Obiskali smo Lončarski center Maribor in se po vodstvom Suzane Rajh preizkusili na lončarskem vretenu in v prostoročnem oblikovanju gline. Vsak učenec je izdelal najmanj dva uporabna izdelka iz gline in ju poslikal z engobami. Sledilo je sušenje in glaziranje izdelkov.

Nastala lončenina je bil do konca novembra razstavljena v avli OŠ Pesnica.

Tadeja Vraber

V sredo, 4. 10. 2023 smo na OŠ Pesnica in Podružnici Pernica v goste povabili stare starše učencev 1. in 2. razreda. Po poslušani pravljici Hojla, miška, so sledile delavnice, kjer so otroci skupaj za babicami in dedki oblikovali ježke. Bilo je prijetno vzdušje.

Ob dnevu učiteljev so učenci napisali lepe in prijazne misli v podporo vsem učiteljicam in učiteljem.

Tatjana Dvoršak

V sredo, 20. 9. 2023, so se učenci od 1. do 5. razreda odpravili na pohod na Žavcarjev vrh. Opremljeni kot pravi planinci so se podali po poti skozi gozd in po dobri uri in pol hoje prispeli na cilj. Juhu!

V okviru projekta BEREMO SKUPAJ so člani Bralnega kluba Nikola Kolman, Jan Prebil, Brina Trampuš, Lavra Kodrin, Klara Fluher, Julija Rečnik in Ema Pokorni prebirali zanimive zgodbe učencem od 1. do 5. razreda. Učenci so bralce takoj sprejeli, jih z zanimanjem poslušali, sledili njihovim navodilom ter ustvarjalno zaključili uro.

Kljub tremi smo bili vsi zadovoljni, zahvaljujemo se učiteljicam razrednega pouka za sodelovanje in pomoč. Poglejte si še utrinke dogodka!

Se vidimo naslednji mesec!

Člani Bralnega kluba

V ponedeljek, 25. 9. 2023, so se učenci 6. do 9. razreda pod vodstvom Modre delavnice poglobili v svet robotike in umetne inteligence. Skozi različne delavnice so ustvarjali, programirali in raziskovali vlogo tehnologije v prihodnosti. Učenci so izdelali robotske roke, sestavljali robote iz lego kock in spoznali osnove umetne inteligence. Tehniški dan je učencem prinesel veliko znanja o sodobni tehnologiji in jih spodbudil k razmišljanju o vlogi robotov in umetne inteligence v prihodnosti.

V petek, 22. 9. 2023, so se učenci, ki radi berejo, pišejo in poustvarjajo, z avtobusom podali do Goričkih iž. Pod mentorstvom učiteljic Tatjane, Jasne in Gordane so v prekrasnem ambientu in prelepi naravi poustvarjali in pisali svoje ljubezensko pismo zemlji ali se poskušali kot pesniki.

Ob 18.00 se nam je pridružil veliki literat, pesnik, pisatelj, Feri Lainšček. V prijetnem okolju kozolca sta Tonja in Brina od njega izvedeli mnogo stvari, med drugim tudi, zakaj se ne piše po naročilu in kaj sta mu kot popotnico življenja dala oče in mama. Pogovorno obarvani večer je s pesmijo obogatila družina Herzog.

Učiteljice Tatjana Dvoršak, Jasna Bačani in Gordana Rodinger

Prilagodi izgled strani
Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.