V torek, 17. 1. 2023, smo na OŠ Pesnica gostili regijsko stopnjo selekcijskega tekmovanja s področja slovenščine za Cankarjevo priznanje za osmo in devetošolce v šolskem letu 2022/2023. Učenci so brali pesniško zbirko Vinka Möderndorferja z naslovom Romeo in Julija iz sosednje ulice v povezavi s krovno temo letošnjega tekmovanja RIME SRCA, RITMI SVETA.

Tekmovalo je 49 učencev, ki so jih spremljali učitelji mentorji. Za tekmovalce in njihove mentorje smo pripravili kratek kulturni program in nato se je začelo. Tekmovalce je čakalo doživetje ob pisanju, razmišljanju o poeziji, o ljubezni, o Romeih in Julijah, učitelje pa drugi del tekmovanja. Vsi delavci šole smo se potrudili, da je ta dan tekmovalcem in mentorjem ostal v lepem spominu.

Mihaela Fike

Dne 11. 1. 2023 je na OŠ Pesnica v telovadnici šole potekala Poklicna tržnica, kjer so devetošolci in njihovi starši lahko obiskali stojnice 15 mariborskih srednjih šol in drugih organizacij v pomoč pri njihovi izbiri nadaljnjega šolanja oz. poklicne poti.

Na dogodku smo se posladkali z dobrotami, ki jih je pripravilo Društvo kmečkih žena iz Kungote ter Srednje šole za prehrano in živilstvo.

Srednje šole, ki so se predstavile na dogodku:

– Srednja šola za prehrano in živilstvo Maribor,
– Srednja šola za oblikovanje Maribor,
– Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor,
– Biotehnična šola Maribor,
– Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor,
– Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška,
– Prva gimnazija Maribor,
– II. Gimnazija Maribor,
– III. Gimnazija Maribor,
– Tehniški šolski center Maribor,
– Srednja šola za trženje in dizajn,
– Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor,
– Srednja elektro-računalniška šola,
– Srednja lesarska in gozdarska šola Maribor,
– Prometna šola Maribor.

Predstavili so se tudi:

– Obrtno-podjetniška zbornica,
– fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma,
– turistična kmetija Jarc,
– društvo Kmečkih žena Kungota.

Zahvaljujemo se vsem razstavljalcem in obiskovalcem dogodka.

Organizatorji Poklicne tržnice.

VESELI KORAKI NA  PRAZNIČNEM POHODU Z LUČKAMI

Veliko nas je bilo.  Bilo je res praznično, zabavno, klepetavo, vmes je zadišalo po čaju in pecivu. Temo smo pregnali  z lučkami, malo je ščipalo v nos in lica, naša srca pa so kljub temu prepevala od veselja, smeha in razigranosti.

V petek, 28.10.2022, smo člani planinskega krožka Veseli koraki (učenci od 2. – 8. razreda) osvojili vrh Mariborskega Pohorja.
Mentorici: Vesna Bračko in Gordana Rubelj

V zadnji mesec leta, praznični december smo 1. decembra 2022 tradicionalno ob pomoči staršev, učencev in ostalih krajanov vstopili z božično-novoletnimi delavnicami.

Vrata niso bila odprta le učencem, ampak je poudarek na druženju učencev s starši, z babicami in dedki. Zelo veseli smo, da so se nam pridružili tudi naši bivši učenci.

Obiskovalci so v delavnicah izdelovali voščilnice, namizne dekoracije iz naravnega materiala, slikali na les, izdelovali svečnike, palčke, škrate, sovice, razne obeske, urili prste z origami … Z nami sta ustvarjali članici društva Spretni prsti podeželja z delavnico kvačkanja. Poleg ustvarjanja so bile na voljo športne igre v telovadnici. Postavili smo sadno tržnico. Predpraznično vzdušje smo popestrili z glasbenim utrinkom, kjer so nastopili naši glasbeniki in pevci.

Za izvedbo kulinaričnega dela dogajanja sta s svojimi donacijami peciva pomagali podjetji Žito in Nonina špajza. Jabolka so donirale Zadruga Dobrina in podjetje Pitus. Hvala!

Zahvala še vsem obiskovalcem za dobro voljo in dobrodelnost.

S prostovoljnimi prispevki obiskovalcev bomo ponovno obogatili šolsko knjižnico.

 Organizatorice delavnic: Jasna Bačani, Marjeta Colnarič.

Letos mineva 100 let od rojstva Karla Destovnika Kajuha, pesnika in narodnega heroja, ki je svoje življenje končal pri 21. letih.

Poznamo ga kot preprostega, poštenega in predanega svojemu Šoštanju in ljudem, imel je globok socialni čut ter bil občutljiv do dogajanj v okolju. Učenci 8. A, B razreda so četrtkov popoldan posvetili njegovemu življenju in neminljivi poeziji ter pripravili razstavo, ki si jo lahko ogledamo v avli šole.

Druženje smo končali v prijetnem vzdušju, pridružil se nam je g. ravnatelj in si med prvimi ogledal razstavo.

Učiteljici Gordana Rodinger, Tatjana Dvoršak

Društvo prijateljev mladine Pesnica je ob svetovnem dnevu otroka za vse osnovnošolce občine Pesnica pripravilo presenečenje. 24. 11. 2022 so nam podarili obisk Marcosa Tavaresa in osem izvodov njegove biografije z naslovom Legenda. Gosta so učenci v Pesnici in Pernici sprejeli z velikim zanimanjem in navdušenjem. Vsi so želeli dobiti podpis legende mariborskega in slovenskega nogometa in vprašanjem zanj ni bilo konca. DPM Pesnica, hvala!

Šola je lahko tudi v soboto. Lahko je tudi zabavna. Seveda. To se je zgodilo v soboto, 19. 11. 2022, ko je bila sobotna šola za spodbujanje močnih področij. V sodelovanju Osnovnih šol Kungota, Pesnica, Sladki vrh, Jarenina, Jakobski dol in Šentilj so pripravili program zanimivih delavnic, iz katerih so učenci odšli domov še bogatejši. Učenci so izbirali med naslednjimi delavnicami: Znakovni jezik gluhih in naglušnih, Slišati in biti slišan, Robotika, Rokodelstvo in Fraktalna risba. Kar nekaj naših učencev je to soboto preživelo malo drugače in verjamem, da so domov odšli bogatejši za vsaj eno izkušnjo, pa še za kakšno novo spoznanje ali novo poznanstvo.

Aleksandra Prajner

25.10. 2022 smo le dočakali razjasnitev na nebu in uspelo nam je pogledati del tega mrka.
Opazovali smo ga s teleskopom za opazovanje Sonca.

Nikakor ne glejmo v Sonce, ker si lahko trajno poškodujemo oko.
Primeren pripomoček za opazovanje Sonca je še varilno steklo ali folija AstroSolar.

Učiteljica Rikovi

V okviru tradicionalnega 40. svečinskega kmečkega praznika smo se z učenci udeležili dela programa namenjenega šolarjem. Naših sedem učenk in učencev se je pomerilo z osmimi ekipami drugih okoliških šol. Tekmovali so v kmečkih in gospodinjskih ročnih opravilih, kot so obešanje perila, nošenje in pretakanje vode v posebnih steklenih posodah, tek in vsonožno poskakovanje z žaklovinastimi vrečami ter nošenje koruznih storžev v predpasnikih. Učenci so pri tem morali pokazati precejšno mero natančnosti, preganjala pa jih je tudi štoparica in tekmovalna konkurenca.
V borbenem duhu ob obilici dobre volje in smeha ter izvrstno organizacijo gostiteljev OŠ Kungota smo bili uvrščeni v sredino. A to ni bilo niti tako pomembno. V ospredju je bilo druženje vrstnikov ob pogostitvi in ob sočasnem poteku drugih kulturnoumetniških programov.
Poleg simboličnih daril učencem smo si prislužili tudi 40 kilogramov jabolk, ki jih bomo v naslednjem tednu na naši šoli dodali pri šolski malici.
Čestitke ekipi OŠ Pesnica v postavi Zoje, Aleksandra, Hanne, Jana, Nikole, Nives in Marise.

Ravnatelj

Prilagodi izgled strani
Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.