Dosežke in izdelke prejšnjih let si lahko ogledate na arhivskih spletnih straneh posameznega šolskega leta: 2020/21, 2021/222022/23

V petek, 10. 5. 2024 se je odvijalo tretje predtekmovanje 16. Otroške varnostne
olimpijade, ki je potekalo v Športnorekreacijskem centru Polena. Med seboj se je pomerilo 19 ekip četrtošolcev iz osnovnih šol z območja policijske postaj Šentilj in Lenart. Tekmovalci so se med drugim pomerili v sestavljanju logotipov za interventne službe, spretnostni vožnji s kolesom, izvajanju požarne vaje in odgovarjanju na vprašanja o različnih varnostnih tematikah.

Naša šola se je tekmovanja udeležila z dvema ekipama, z ekipo učencev 4. a iz OŠ Pesnica in ekipo učencev 4. b iz POŠ Pernica. Ekipa 4. a je dosegla 8. mesto, ekipa 4. b POŠ Pernica pa 3. mesto in se s tem uvrstila v finale tekmovanja.

Finale je potekalo 23. 5. 2024 na Osnovni šoli Kidričevo, kjer se je med seboj pomerilo 18 ekip četrtošolcev iz osnovnih šol z območja Policijske uprave Maribor, ki so bili najboljši v šestih predtekmovanjih.
Ekipa učencev POŠ Pernica se je dobro odrezala in uvrstila na 10. mesto.

Vsem učencem iskreno čestitamo za njihov trud in dosežek!

Mentorici Andreja Fliser in Dušanka Kolarič

V organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije je bilo 20. maja 2024 v Murski Soboti 58. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije. Več kot 300 mladih raziskovalcev z vse Slovenije je predstavilo svoje projekte in raziskovalne naloge.

Tudi učenka naše šole, Ria Fekonja, se je uvrstila s svojo raziskovalno nalogo, z naslovom Po sledeh preteklosti Pesnice pri Mariboru, med šest najboljših iz področja zgodovine. Za dobro nalogo in suvereno predstavitev je dobila srebrno priznanje.

Čestitke!

Mentorica Gordana Rubelj

Naša šola je letos prvič sodelovala na državnem tekmovanju s področja trajnostnega razvoja in varstva okolja, katerega naslov je bil TRAJNOSTNI SVET, organiziral pa ga je Zavod Videja v soorganizaciji  s Filozofsko fakulteto v Ljubljani. Za sodelovanje na tekmovanju sta se odločili Ria Fekonja in Maja Bešvir, učenki 9. a. Pripraviti sta morali lastno raziskovalno nalogo na izbrano temo in jo predstaviti pred komisijo, sestavljeno iz predavateljev Oddelka za geografijo, Filozofske fakultete v Ljubljani. S svojo nalogo sta prepričali tekmovalno komisijo in dosegli zlato priznanje in prvo mesto na državnem tekmovanju. Ker sta bili med prvimi šestimi uvrščenimi tekmovalci, sta bili povabljeni v petek, 10. 5. 2024, na Filozofsko fakulteto v Ljubljani na svečano podelitev priznanj. Priznanja sta jima podelili dekanja fakultete prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar ter predstojnica oddelka za geografijo, prof. dr. Katja Vintar Mally. Srečanje se je nadaljevalo v delovnem vzdušju, saj se je prvih šest tekmovalcev pripravljalo s pomočjo profesorjev in študentov oddelka za geografijo na naslednjo stopnjo tekmovanja. V mesecu juniju bosta namreč Maja in Ria s svojo nalogo »Disappearing islands and parts of the mainland« sodelovali na mednarodni EKO OLIMPIJADI, ki jo organizira Center odličnosti v Beogradu.

Iskrene čestitke obema tekmovalkama!

Mentorica Gordana Rubelj

V sredo, 8. 11. 2024, je na II. gimnaziji Maribor potekalo tekmovanje Evropejček.
Tekmovanja se je udeležila tudi naša šola s tričlansko ekipo učenk iz 9. a. OŠ Pesnica so zastopale Ria Fekonja, Ameli Hasanagić Eder in Maja Bešvir. Učenke so izkazale zelo dobro poznavanja Evropske unije. Ria je le za dve točki zgrešila tretjo mesto pri posameznikih.

Iskrene čestitke vsem tekmovalkam.

Mentorica: Gordana Rubelj

Učenci 3. a in 3. b razreda so izdelovali makete svojega sanjskega mesta. Projekta so se lotili z velikim navdušenjem in naredili so kar nekaj čudovitih ter izvirnih izdelkov.

Letošnjega šolskega tekmovanja iz materinščine se je udeležilo 16 osmošolcev in 16 devetošolcev. Osmošolke Klara Zorman Rebeka, Tjaša Bohl, Julija Rečnik, Brina Trampuš, Dominika Babič Vohar, Taja Ivančič in Ella Thaler Perovic ter devetošolke Ela Ekert, Lavra Kodrin, Maja Bešvir, Eva Tišler, Ajda Breg in Lea Jerenko so prijemnice priznanj za šolsko stopnjo.

Na regijsko tekmovanje so se uvrstile Rebeka Gajšek in Klara Zorman in 8. razreda ter Ela Ekert, Lavra Kodrin in Maja Bešvir iz 9. razreda. Osmošolki Rebeka Gajšek in Klara Zorman ter devetošolki Ela Ekert in Lavra Kodrin so prejemnice bronastega priznanja za Cankarjevo tekmovanje.

Na državno stopnjo tekmovanja sta se uvrstili Rebeka Gajšek iz 8. a razreda in Ela Ekert iz 9. b razreda. Učenki sta barve šole zastopali odlično, saj je Ela Ekert prejemnica srebrnega Cankarjevega priznanja, Rebeka Gajšek za je prejemnica zlatega Cankarjevega priznanja.

Iskrene čestitke!

zapisala
Gordana Rodinger

Naše učenke so se odlično odrezale na Srečanju mladih raziskovalcev

Na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Maribor je v sredo, 27. 3. 2024, potekalo 24. Srečanje mladih raziskovalcev Zgornjega Podravja. Svoje raziskovalno delo so predstavile tudi naše učenke.
Devetošolka Rija Fekonja je pod mentorstvom učiteljice Gordane Rubelj na področju zgodovine predstavila raziskovalno nalogo z naslovom Po sledeh preteklosti Pesnice pri Mariboru. Usvojila je zlato priznanje in se uvrstila na državno tekmovanje.
Osmošolki Klara Zorman in Rebeka Gajšek sta pod mentorstvom učiteljice Gordane Rodinger na področju slovenskega jezika in književnosti predstavili nalogo z naslovom Verz, kitica, rima … Učenec.
Prejeli sta zlato priznanje in se prav tako uvrstili na državno tekmovanje.
Iskrene čestitke!

Zapisali
Gordana Rubelj in Gordana Rodinger

V četrtek, 21. 3. 2024, smo se udeleži 34. regijskega Otroškega parlamenta na temo »Duševno zdravje otrok in mladostnikov« v Mariboru, na IZUM-u in v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor. Sodelovalo je 77 delegatov iz 40. osnovnih šol iz Maribora in okolice.

Našo šolo sta uspešno zastopali devetošolki Ela Ekert in Eva Tišler.

Eli in Evi se za sodelovanje iskreno zahvaljujem.

Mentorica:
Marjetka Kocijančič

Dan, ki je posvečen številu pi in na katerega se je leta 1897 rodil tudi znanstvenik Albert Einstein danes velja tudi za mednarodni dan matematike. Letošnja tema mednarodnega dneva matematike je igranje z matematiko.

 »Brez matematikov ne bi imeli števila pi, ki pa je odličen poligon za preverjanje našega spomina. Ker je iracionalna konstanta, ki teče v nedogled in nima nobenega logičnega zaporedja, jo potem izkoristimo za to, da preverjamo naše zmožnosti pomnjenja.«

 Nik Škrlec, nekdanji državni prvak v recitiranju števila pi

Zmožnosti pomnjenja so preverjali tudi učenci OŠ Pesnica, in sicer 14. 3. 2024 na že tradicionalnem šolskem tekmovanju v recitiranju števila pi. Letos se je tekmovanja udeležilo sicer manj učencev, a vsako leto doseže zmagovalec oz. zmagovalka boljši rezultat. Letos je zmagala devetošolka Lavra Kodrin, ki je zrecitirala 218 decimalk. Drugouvrščena Tiana Celcer je pravilno zrecitirala 161 decimalk.

Iskrene čestitke vsem tekmovalcem!

V decembru so bili naši učenci ponovno soustvarjalci otroške radijske oddaje Zvedavčki Radia Maribor. 23. 12. 2023 sta sedmošolka Ema Pokorni in osmošolka Julija Rečnik pripravili prispevek o naših božično-novoletnih delavnicah (https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/175010065?s=radio) in 30. 12. 2023 so se šestošolci Nikola, Maja in Jan razgovorili o treh dobrih možeh (https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/175012058?s=radio).

Jasna Bačani

Učenci naše šole so sodelovali na medšolskem tekmovanju iz znanja slovenskega jezika Slovenščina na dlani, ki so se ga lahko udeležili osnovnošolci od 6. razreda naprej in srednješolci. Sodelovali so učenci 7.–9. razreda. Tekmovanje je potekalo od 16. 10. do 27. 10. 2023.
Tekmovalci so morali pokazati svoje znanje pravopisa, frazeologije, oblikoslovja, besediloslovja, bralne pismenosti in digitalnih kompetenc, saj je kviz potekal po spletu s prijavo z AAI-računom.
Med 37 sodelujočimi šolami so naši učenci zasedli 8. mesto v kategoriji osnovna šola z največ pravilnimi odgovori in 3. mesto v kategoriji osnovna šola z najvišjo povprečno oceno, in sicer je bil njihov rezultat 93,25 %.
Za odličen dosežek in izkazano znanje učencem iskreno čestitamo.

Mihaela Fike

Naša učenka Ela Ekert, učenka 9. b razreda, se je na literarnem natečaju »Po sledeh Josipine Turnograjske – natečaj za najboljše ljubezensko pismo v Republiki Sloveniji za leto 2023« odlično odrezala. Na natečaj je prispelo 293 pisem učencev zadnje triade, Ela pa je dosegla odlično 9. mesto in si tako prislužila nagrado.
Iskrene čestitke!

mentorica Gordana Rodinger

V sredo, 25. 10. 2023, so se v popoldanskem času dogajale na šoli čudne stvari. Učilnice so bile polne buč, čarovnic, pajkov … V učilnicah pa učenci, ki so iskali izhod iz učilnice. Ta dan je namreč potekala delavnica Escape room oz. soba pobega. Nadarjeni učenci so najprej spoznali, kaj so sobe pobega. Seznanili so se z digitalno sobo pobega. Nato pa so se razdelili v 3 skupine in vsaka skupina je pripravila svojo sobo pobega na temo noč čarovnic – zgodbo ter namige, uganke, naloge … Po šoli se je širil vonj po palačinkah, ki so jih sami spekli, in se okrepčali pred zadnjim delom delavnice, reševanjem sob pobega. Pred zaključkom skupnega popoldneva smo se strinjali, da je za pripravljanje in reševanje sobe pobega potrebno ekipno delo, medsebojna komunikacija, sodelovanje, iznajdljivost, veliko logičnega razmišljanja in sklepanja … Vse skupine so pripravile zanimive sobe pobega. Delavnico smo zaključili s skupinskim fotografiranjem.

Gordana Rubelj, Mihaela Fike

Osmošolke Ella, Ema, Marina, Taja in Tjaša so pripravile prispevek za zvedavo otroško oddajo Radia Maribor, ZVEDAVČKI, ki je bila na sporedu v soboto, 21. 10. 2023. V prispevku so predstavile literarno popoldne s Ferijem Lainščkom v Goričkih ižah, ki so se ga udeležile. Posnela jih je radijska novinarka, gospa Tamara Zupanič Čučnik. Oddaja je dostopna na spletni strani Zvedavčki.

Mihaela Fike

Noč čarovnic se bliža s strašno hitrostjo, zato smo se v Bralnem klubu odločili, da vam pripravimo zelo poseben plakat, z duhci, netopirji in bučo: narisano in čisto tisto pravo.
Plakat je kljub svoji »strašnosti« zelo gledan. Bonboni, ki so jih nastavile čarovnice, pa kmalu izginejo. Kam le?
Bralni klub z mentorico Tatjana Dvoršak

Prilagodi izgled strani
Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.