Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk obeležujemo vsako leto tretji petek v novembru, je osrednji dogodek Dneva slovenske hrane.

V petek 17. 11. 2023 bomo tudi na naši šoli obeležili  Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom “Kruh za zajtrk – super dan!”. Vse vključene deležnike želimo spomniti in spodbutiti k premisleku o našem načinu prehranjevanja, o tem, kašno hrano izbiramo ali pripravljamo ter kaj jemo. Hrana, ki so jo pridelali in pripravili na naših kmetijah, v slovenskih kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah je bolj sveža in okusnejša. Skratka, kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov.

V okviru razredne ure bodo učenci spoznali pomen zajtrkovanja in vključevanja lokalno pridelanih živil v obroke ter o pomenu čebel na našo prehransko varnost. Učenci si bodo v preddverju Večnamenskega centra Pesnica ogledali fizični model kranjske čebele (3D kranjica) v razmerju 1:100 z več kot 90 % morfološko podobnostjo z resnično čebelo delavko Apis mellifera carnica. Povezava do modela…

Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane sta v več kot desetletju obeleževanja presegla pričakovanja sodelujočih. Z željo spodbuditi odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika so stanovske organizacije kmetov, zadrug in čebelarjev pred letom dni na Vlado Republike Slovenije naslovile pobudo, da dan slovenske hrane preraste v teden slovenske hrane. Cilj projekta je povezati vse deležnike v trajnostno in odgovorno lokalno prehransko verigo od njive do krožnika za dobrobit vseh generacij – tako danes kot v prihodnosti. Ob tem je izšla Publikacija »Recepti z okusi Slovenije«, kjer se nahajajo recepti.

V tednu od 13.11.2023 do 17.11.2023 smo tudi na OŠ Pesnica na jedilnik vključili tradicionalne jedi iz različnih regij Slovenije. Učenci so spoznali belokranjsko šaro, belokransjko cvrtje, gorenjsko krompirjevo juho, bujto repo, gibanico, idrijske žlikrofe.

Prilagodi izgled strani
Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.